top of page
  • Jonas Svanäng

3 böcker du redan borde ha läst!


Semestern är slut, men tack vare audioboktrenden går det att fortsätta mata nyfikenheten och det ständiga lärandet på väg till/från jobbet eller i löparspåret. Här kommer en pow-bam-slam kombination av tre riktigt bra böcker för att öppna upp tankeverksamheten inför höstens förbättringsarbete

Angela Duckworth - Grit

Angela har spenderar den senare delen av sitt liv i specialiserad forskning kring grit (oxford dictionary: firmness of character; indomitable spirit; pluck). Varför har vissa människor mer fighting spirit och hur påverkar det, i förhållande till t.ex. talang, individens förmåga att uppnå resultat. Hennes insikter är nyttiga för hur vi kan skapa starka förutsättningar för individ och organisation. Hennes forsking mynnar ut i en intressant formel: "talent x effort = skill", "skill x effort = achievement". mao, effort har större betydelse än talang i förmågan att uppnå resultat.

The Power of Habit - Charles Duhigg

Underbar storytelling! Charles har en fantastiskt förmåga att på ett inspirerande sätt berätta om relevanta situationer från sin professionella karriär och koppla ihop dem till hjärnans logik och mönstren kring vanor. Visste ni t.ex. att det inte går att bryta en vana? Man kan dock byta ut den mot en annan vana som tillgodoser samma behov. Kanske en liten sak, men fundera lite på den så inser man att det faktiskt är ett rätt stort konstaterande i hur man går tillväga för att driva t.ex. change management. Charles redogör även för vikten av keystone habits; ledande vanor som ändrar andra vanor som effekt. t.ex. träning och meditation.

Grit och The Power of Habit i kombination är perfekta böcker för att ladda upp motivationen och impact-engine inför höstens förbättringsprogram. kanske med fokus på AI? I sådana fall rekommenderar jag verkligen denna bok:

How Smart Machines Think - Sean Gerrish

Underbar bok där Sean Gerrish på ett mycket tydligt, men samtidigt nästan skönlitterärt sätt, redogör för hur smarta maskiner fungerar. han beskriver t.ex. arkitekturen i allt från autonoma fordon och logiken bakom algoritmer som netflix till hur neutrala nätverk spöar atarispelare på spel efter spel. Seans sätt att ta ett komplext fungerande system och förklara alla delarna på ett enkelt sätt är hjälpsamt för alla som vill förstå exempel för att kunna applicera till sin egna verksamhet. Sean lyckas på ett strålande sätt håla de toktekniska detaljerna till ett minimum vilket för detta till en utmärkt ingångsbok för att börja tänka kring AI och relatera det till ditt arbete. Tjänstefel att inte läsa!

Har du andra boktips? Dela gärna med dig.

Jonas

86 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page